Archief Treuzelèèrs

De eerste 11 jaar (1978-1989)

1978

Op tweede kerstdag 1978 zijn “de Treuzelèèrs” opgericht.
Het idee om een band te beginnen kwam voort uit carnavalsvereniging de “Ouwe Meule”, om tijdens de carnaval muziek te hebben op de teeravond, de kindermiddag en tijdens de optochten op de wagen.

De Treuzelèèrs zijn begonnen met 7 leden, n.l.: Sjel Maas (grote trom), Christ Schuurbiers (bekkens), Leo Maas (kleine trom), Ad Maas (trompet), Hans de Jong (trompet), Steef de Jong (trompet) en Peter Maas (bariton). Het repetitielokaal was toen “de Meulewiek”, kantine en bouwkot van de “Ouwe Meule” aan de Daansbergen te Halsteren.
Na enkele repetities werd er al bij bovengenoemde evenementen opgetreden.

1978

1979

We speelden in dit jaar de eerste optocht in het Krabbegat. Wat waren we trots!

Na eerste carnaval, hadden we helaas direct de eerste afvaller: Christ Schuurbiers. Ook was de samenwerking met de ”Ouwe Meule” niet helemaal naar wens en vertrokken de Treuzelèèrs  naar het repetitielokaal aan de Steenbergseweg.

In augustus van dat jaar kwamen de eerste versterkingen: Wim Clarijs (bekkens), Arjen Verbiest (trompet) en Sjack Bruijs (trombone). In dat najaar is er veel gerepeteerd zodat met carnaval al meer optredens verzorgd konden worden.

1980

Dit jaar was er gewerkt aan een duidelijk groter repertoire en konden we meer optredens aannemen. Zo waren we bij het Broojebal, Kadetjesbal, Mavobal en Potjesbal te bewonderen. In die jaren was het Potjesbal nog zo druk dat heel de “meute” eens door de vloer ging. Gelukkig niet tijdens één van onze optredens in de Wittenhorst. Tijdens de optochten van Lepelstraat, Halsteren en Bergen op Zoom zaten we op de laatste wagen van de “Ouwe Meule”, met als motto: “Ouwdoe Scheld”, waarna de bouwclub nog wel met kindergroepen meedeed, maar helaas geen (A) wagens meer bouwde.

1981

Toen er geen wagen meer beschikbaar was zijn we zelf maar gaan bouwen. We startten bij Wim Clarijs in de garage, maar al gauw bleek dat de polyesterlucht slecht was voor zijn duiven en we verhuisden naar de keuken. Dit tot grote “vreugde” van Riet. We hadden een oude volkswagen pick-up omgetoverd tot hemelbed met als motto: “In droomland zijn we in onze knolletuin.”

In de optocht van Halsteren hebben de “Treuzeltrutten” gebruik gemaakt van onze creatie en zijn wij als slijpers van Parijs gegaan. De gehele optocht één en hetzelfde liedje (tot vervelens toe) en tot op de dag van vandaag heeft hier nog menig Treuzelèèr een trauma aan overgehouden.

1982

Om van dit trauma verlost te worden zijn er een paar Treuzelèèrs gaan voetballen in Maastricht waar gelijktijdig de eerste contractbesprekingen plaatsvonden met een geheel nieuwe rietsectie. Na maanden van telexen (fax bestond nog niet) en witte rooksignalen werden de besprekingen afgerond en kwam de sectie in zijn geheel over. Klarinet Mathon Blommerde, altsax Mathon Blommerde en tenorsax Mathon Blommerde. Tijdens de optocht van Lepelstraat zijn we dit jaar als loopgroep (iedereen maakt fouten) gegaan. Voorzien van Paardenkop en korte broek gingen we van start. De buitentemperatuur was niet al te hoog maar daar waren voorzorgsmaatregelen voor. Eén van de Treuzelèèrs (Peter Maas) had zich ingesmeerd met de inmiddels bekende “midalgan”. Overdag had hij geen kou maar ’s avonds kon hij bijna niet meer lopen van de warmte.  Dit feit is later, toen Peter in 1990 trouwde met Mariëtte Bedaf, nog uitgebreid bezongen!
Na een geslaagde carnaval met rode benen zijn we vol goede moed verder gegaan. Het hoogtepunt dit jaar was het spelen in het voorprogramma van de toen zeer bekende groep The Shorts met de Nummer-Eén-Song: “Comment ça va!”. Dit gebeurde in een overvol Wagenhuis te Nieuw-Vossemeer. Later veroverde deze band heel Europa met dit nummer. Was dat misschien te danken aan het voorprogramma in Nieuw-Vossemeer?


1983

1983 was één van de betere jaren. Enkele hoogtepunten zullen we hier dan ook naar voren halen. Als eerste waren we op carnavalszaterdag hofkapel van de “bruisende” carnavalsstad Vlissingen, met optredens in enkele louche (homo)bars en het bekende hotel Brittania aan de Boulevard.
Ook de trutten hebben dit jaar zeer grote uitgaven gedaan, en wel door het aanschaffen van zeer stijlvolle (groene) pakjes van het merk Blije.
Toch kwam de opgedane kennis van ons bezoek in Vlissingen sneller van pas dan we zelf ooit konden vermoeden. We gingen namelijk verkleed als vrouwelijke “groupie” naar het dweilbandfestival bij Tivoli. Volgens de “pers” zou hier namelijk André Hazes (Leo Maas) vrijgelaten worden van zijn “ontvoering”. Hij werd hier uit zijn kist bevrijd en nadat hij enkele nummers ten gehore had gebracht, kon hij verder van zijn vrijheid genieten. Dit optreden werd door de jury dan ook bekroond met de eerste prijs.  De pers sprak van “een schitterende persiflage van André Hazes!”


1984

Terwijl er de vorige jaren al flink werd gebouwd om in de optochten van de Straot en Altere mee te doen, werd in ’84 zelfs besloten om een gedeelte van een wagen te kopen van een vereniging uit Dinteloord. Er werden nog enkele figuren bijgemaakt door de leden en we hadden zowaar een A-wagen. In de optocht van Altere bleek dat de gekochte onderdelen al eerder in de optocht hadden meegedaan en we werden dan ook direct gediskwalificeerd. In het Krabbegat reden we wel met deze wagen mee onder contract (zie foto).
De wagen hebben we direct na carnaval verkocht aan carnavalsvereniging Mokum. Dit was ons eerste contact met deze vereniging uit onze hoofdstad.


1985

Ook de kiosk (motto: Speul d’ok un potje mee) van 1985, die overigens weer geheel door ons zelf werd gemaakt, werd weer aan Amsterdam verkocht. De kiosk had schitterende kleuren en we hadden volop actie tijdens de optocht. Dat werd erg gewaardeerd en het was nog leuk ook.
Terugkijkend op al die jaren, zijn de optochten waarin we zelf actief waren de vermoeiendste, maar ook de leukste geweest. Want vastenavend vieren is méér als alleen muziek maken en drinken!

1986

In augustus 1986 kwam Ivo v.d. Berg de trompetsectie versterken. Zijn eerste optreden was dan ook maar meteen het “Avé Maria” in de kerk voor de bruiloft van Anita Nijssen en trompetist Arjen Verbiest. Een vreemd debuut bij een dweilband, maar het huwelijk was er niet minder om!

Voor de meeste leden was de (N)’arreslee in 1986 toch de mooiste wagen die door de eigen leden is gebouwd. Het kostte nogal wat moeite om deze wagen in het Krabbegat op tijd aan de start te krijgen. We kregen op de Steenbergseweg een lekke band, maar er was geen passende reserveband aanwezig. Deze moest “even” gehaald worden in Ossendrecht, maar aangezien we toch al niet zo ruim in de tijd zaten (dit komt meer voor in deze band) was er haast geboden. Nadat dit was verholpen werd met 70 km/uur de weg vervolgd en konden we nog net op tijd bij Hotel de Schelde invoegen voor de optocht. Ook deze wagen werd (voor veel geld) aan Amsterdam verkocht.


Ook het optreden tijdens een carnavalsavond op de politieschool te Heerlen (Wim Clarijs: “aan de Meulenbààrg in Hèèrlen”) was bijzonder.  ’s Avonds bleven we daar slapen en we werden heerlijk welterusten gewenst door Sjel en Peter in lange pyjama’s en een nachtkaarsje.
’s Morgens liep al vroeg onze wekker af. Wim Clarijs liep namelijk vroeg met de bekkens door de gang en dit deed toch zeer na al die “zjoes” van de avond ervoor.   Het verhaal gaat, dat Mathon en Sjack, samen ’s nachts nog in de kraag zijn gevat voor het “lenen” van een krat bier uit de docentenkamer….. 

1987

Ook blazend kregen we met carnaval een steeds drukker programma. In deze jaren waren er nog veel drukbezochte bals. We luisterden dan ook verschillende van deze op o.a. Brooje- en Kadetjesbal, Mavo-bal, Potjesbal en het Mavo-bal in Hoogerheide. Verder speelden we in de carnavalsperiode als hofkapel in Altere en op het openingsbal in de Straot. Ook hebben we nog een cassettebandje met onze EIGEN muziek, opgenomen in een echte Bergse muziekstudio.  (zie afbeelding)
Verdere optredens waren: wagentjes kijken bij de Spruiten van Nuijten, de Watertoren, de Leutige Krabben, de Waterstraot en de Leutige Bouwers. Ook stond er op zaterdagavond het Tapke-Toe op het programma waar ook weer ieder jaar met een ludiek optreden aan werd meegedaan. En dan natuurlijk de optochten in Lepelstraat, Halsteren, Hoogerheide en Bergen op Zoom en met “half vasten” het dweilbandfestival bij Tivoli.

Ook de resterende tijd van het jaar werd er flink gerepeterd en opgetreden o.a. op de braderies in Tholen, Sint Philipsland, Nieuw Vossemeer en Zaamslag. De braderie op Halsteren was één van de hoogtepunten. In samenwerking met Toine Simons van het Dorpskoffiehuis was een terras gemaakt, waarop de Treuzelèèrs de muziek verzorgden.

Vanaf 11/11 ’87 is Peter Bakker bij de Treuzelèèrs meer volume komen brengen. Na wekelijks repeteren bij zwager Arjen Verbiest ging hij na een half jaar al mee. We moesten vanaf die tijd wel een beetje rekening houden met de volgorde van de muziek, omdat Peter nog van een boekje blies. Maar dit was ook voor de andere leden beter. We wisten toen immers wat het volgende nummer werd. Ook werd als “Zwarte Pietenband” een optreden verzorgd bij Intratuin in Halsteren. Onze voorzitter mocht deze dag als “Goedheiligman”  fungeren.

1988

In 1988 waren we zoals ieder jaar te gast op de Braderie van Tholen. De heer Jansen (drogist) ontving ons weer zeer hartelijk. Naast de nodige drankjes en hapjes, was er dit keer ook even tijd voor een statiefoto.
Ook in september op de braderie van Halsteren werden de mooie kostuums (met jasjes!) trots getoond.

Op de foto in Tholen zijn te herkennen: Jan Aarden, Peter Maas, Peter Bakker (mooi die baard), Leo Maas, Sjack Bruijs, Piet Maas, Arjen Verbiest, Sjel Maas, Ad Maas en Mathon Blommerde.

Op de foto in Halsteren:
Boven vlnr: Peter Maas, Arjen Verbiest, Ivo v.d.Berg, Peter Bakker, Sjack Bruijs, Ad Maas, Mathon Blommerde; onder: Leo Maas, Sjel Maas, Jan Aarden en Piet Maas.

Op de foto

Het dweilbandfestival in café Tivoli: De Treuzelèèrs voelden nattigheid! Rechts op de foto zijn onder andere te herkennen: Anja Maas-Luijks, Jenny Bakker-Verbiest en Désirée Blommerde-Van der Wegen

Zoals eerder beschreven, hebben we jarenlang  meegedaan aan het dweilbandfestival in cafe Tivoli. Zoals hierboven te zien is, was het altijd een drukbezocht festijn.

Bijzondere optredens waren er ook in Slagharen. Een heel weekend met de (eigen) dames in stacaravans is niet niks! Daarbij waren er ook nog leden die hun instrument vergeten waren, of hun “zuigertje” thuis lieten liggen. Een van de leden werd bovendien tijdens een optreden zowaar aangerand door een al te enthousiaste fan.

Vele jaren hebben we ook gebarbecued in de tuin van Wim en Riet Clarijs, waar we altijd zeer gastvrij werden ontvangen. Hieronder een impressie.

Op de foto vlnr: René Mens, Jan Aarden, Ivo v.d.Berg, Peter Maas, Peter Bakker en Piet Maas.

Na diverse transacties en verkopen aan Amsterdam werden we uitgenodigd om daar de 11/11 viering op te luisteren in de kantine van Heineken. We werden daar als Vips behandeld tesamen met o.a. Harry Slinger, Jaap van Zweden, Piet Römer en Ruud Krol. Dit was bij die vereniging zo goed bevallen dat we vrijdagavond met carnaval werden uitgenodigd om die avond als hofkapel de prins (Jaap van Zweden) te begeleiden. Hiervoor werden zelfs twee Amsterdamse nummers ingestudeerd. We verzamelden in het Hilton Hotel waarna we met een bus verder gingen langs diverse cafés en we verzorgden enkele balbezoeken.

vlnr: Sjack Bruijs, Sjel Maas, Arjen (Lee Towers) Verbiest, Harry Slinger, dhr. Mulder,  Mathon Blommerde, prins Jaap van Zweden, Ad Maas en Peter Maas. Wat zijn ze trots, die Treuzelèèrs!

1989

1989 was het jaar van de grote happening en eerste huldigingen. De leden van het eerste uur Ad,  Leo, Peter en Sjel Maas (allen familie) waren elf jaar lid; op een huldiging moesten zij nog even wachten tot het jubileumfeest van de band in 1990. Om dit feest te gaan bekostigen werden er verschillende activiteiten georganiseerd. Er werd gestart met een 21-spel. Deze werden in de diverse horecagelegenheden in Halsteren en Lepelstraat uitgezet.

Hierop volgde in de zomer van 1989 de ijsverkoop voor de woning van Wim en Riet Clarijs aan de Schansbaan. Vele klanten werden aangetrokken, vooral fietsers, wandelaars, buurtbewoners en ………. wijzelf!!

Een mooie zomer met een gigantische ijsverkoop! Veel fietsers stopten om even in de schaduw te genieten van een lekker koud ijsje!

De ijskar werd om toerbeurten bemand zodat de verkoop van ’s middags tot ’s avonds en in het weekend gewaarborgd was. De verkoop leverde de Treuzelèèrs aardig wat op, maar Wim en Riet kostte het alles. Tevens werden er koppen gemaakt van de Spinool die aan de middenstand werden gesleten.

Verder werden er diverse optredens in het land verzorgd voor Theaterbureau Van der Horst uit Breda.

Lekker spelen met die baarden voor je mond!

Het gezelligste evenement was het optreden als Kerstmannenband in het centrum van Rotterdam. Vier koopavonden en een weekend waren we te vinden bij Termeulen, Van Reeuwijk, Vanessa Kindermode en natuurlijk ook buiten op straat.

Het grootste hoogtepunt (letterlijk) was toch wel de braderie in Halsteren, waar we met het zwembadspel uit de bus zijn gekomen. Iemand had een film op televisie gezien waarbij op een kermis een zwembad met duikplanken stond waarvan men de mensen d.m.v. ballen in het water kon gooien. Zo gezegd, zo gedaan. Er werd door de bouwploeg bij Sjel een demontabel zwembad met hydraulische duikplank in elkaar gezet. De duikplank was op voorhand getest, het zwembad niet. De zaterdag van de braderie was dan ook een grote uitdaging. Na alles gemonteerd te hebben, vulde de brandweer het zwembad tot de zijplanken zo bol stonden, dat verder vullen niet veilig geacht werd. Het succes met deze act was echter ongekend; van een doorstroming bij het publiek was geen sprake. De Dorpsstraat stond vol toeschouwers bij ons zwembad. Dit kwam mede door de deelname van vele prominenten die hun medewerking belangeloos verleenden. ’s Avonds bij het afbreken van het zwembad  kwam er zoveel water vrij dat er diverse stands naast ons last hadden van water. De watersnoodramp van 1953 was er niets bij! Wim Clarijs praatte, als onnavolgbare “spreker” dit festijn aan elkaar. De Dorpsstraat werd volledig door de toeschouwers geblokkeerd.

1990

Het jaar 1990 staat helemaal in het teken van het 11-jarig jubileum. Dit werd op 11 februari groots gevierd met een rondrit door Halsteren aangeboden door de collega-bandjes. Hierna verzamelden we bij café Torenzicht. Op deze middag werden eerst Ad, Leo, Peter en Sjel in het zonnetje gezet voor hun 11-jarig (bijna 12 jarig) lidmaatschap. Daarna volgden Sjack en Arjen die dat jaar ook 11 jaar lid waren.

Boven vlnr: Mathon Blommerde, Ad Maas, Peter Maas, Arjen Verbiest, Sjel Maas, Sjack Bruijs en Ivo v.d.Berg;
Onder vlnr: Peter Bakker, Leo Maas, René Mens, Jan Aarden en Piet Maas.

kraag z

De eerste foto van “ De Treuzelaers” : vlnr Hans de Jong, Ad Maas,
Sjel Maas, Christ Schuurbiers, Leo Maas, Steef de Jong en zittend Peter Maas.
De foto is vermoedelijk genomen bij café Central aan de Dorpsstraat te Halsteren. De naam van onze band werd nog ouderwets geschreven!

Op deze foto, genomen voor de optocht in het Krabbegat; vlnr: boven: Hans de Jong, Sjel Maas, Peter Maas, Leo Maas, Ad Maas, Steef de Jong, Piet Maas (hier nog bouwer later lid van de Treuzelèèrs); onder: Christ Schuurbiers, Ton Schuurbiers en Jan IJzermans. De laatste twee zijn gastspelers

‘Ouwdoe Scheld’

De omgetoverde VW Pick-Up: “In Droomland zijn we in onze knolletuin”

Hierna was het de beurt aan de speciaal voor deze middag in het nieuw gestoken Treuzeltrutten. Hoe lang pasten die pakjes eigenlijk nog? Zij boden iedere Treuzelèèr een nieuwe outfit (mooie boerenkielen met zakdoek) aan. Tot op heden is het nog steeds een traditie dat die kielen worden gedragen.

Boven vlnr: Anita Verbiest, Joke Maas, Mariëtte Maas, Riet Maas, Désirée Blommerde, Els Aarden;
Onder vlnr: Jenny Bakker, Anja Maas, Tineke Maas en Keetie Schuurbiers.

Na dit “formele” gebeuren stond de receptie op het programma met aan het hoofd opperstalspreekmeester Rens van Tilborg alias Steketee. Alle binnenkomende gasten werden door hem ontvangen en luidkeels aangekondigd. De receptie werd zo druk bezocht door mensen uit alle windstreken van Nederland en België dat Torenzicht bijna te klein was. Vader en zoon De Keizer, alias “De Testina’s” wisten er ook deze dag weer een geweldige sfeer in te brengen. Ook 11 jaar later worden ze daarom weer uitgenodigd om de feestavond op te luisteren.

Aan het einde van de dag stond er voor alle Treuzelèèrs en hun “trutten” nog een koffietafel op het programma. Dit als afsluiting van een dag waar menig Treuzelèèr nog met veel plezier op terug zal kijken.

Ook in de media werd ruime aandacht geschonken aan het 11-jarig bestaan van de Treuzelèèrs.

Tussen alle bedrijven door hebben ook onze muzikale optredens gewoon doorgang gevonden. Er was o.a. een optreden als clowns ter gelegenheid van de opening van een winkelcentrum te Zoetermeer. Hiernaast staan Arjen en Mathon afgebeeld als: “Bassie en Bassie”.

In al die jaren hebben er heel wat verkleedpartijen plaatsgevonden!

In oktober 1990 was er nog de reis naar de Bier- en Wijnfeesten in Altenahr (Duitsland). Op zaterdagmorgen vertrokken we met de bus richting Duitsland. Tijdens de reis werden we vermaakt met beelden van een door Ad Maas gemaakte video, opgenomen tijdens het jubileumfeest en de daarvoor georganiseerde activiteiten.  Na een lange tocht zijn we aangekomen bij het NovoTel te Aken. Na een heerlijk diner vervolgden we onze tocht naar Altenahr. Deze avond was zeer gezellig met wijn maar toch vooral veel bier. De andere morgen na het ontbijt hebben we nog een bezoek gebracht aan een van de vele wijngaarden in de omgeving en we zijn natuurlijk al weer snel in een wijnkelder beland om Duitse wijn te proeven!